Nagykontrasztú változat

Helyi hírek    Közérdekű információk    Választás 2024.    Helyi pályázatok

Bükki üveghuták


 

Az első bükki üveghuta helye a Márkus patak völgyében, Óhután (ma Bükkszentlászló) északkelet irányban jelölhető meg. Ez az üvegkészítő üzem három épületből állt: törő-malomból, az égetőkemencéből és a hutaépületből. Ezt az üveghutát egy magánvállalkozó építette az uradalom költségén. Az első hutások nevei azt mutatják, hogy többségükben szlovákok, részben lengyelek, magyarok voltak, akik a felvidékről települtek ide. Az óhutai üvegkészítő műhely alapításának célja az ablaküveg szükséglet kielégítése volt. (1712-1755)

.

A második üveghuta Újhután (a mai Bükkszentkereszt) is az ablaküveg készítésre rendezkedett be Sztraka Ferenc irányításával, de 1755 után uralkodóvá vált az öblösüveggyártás, melyeket az óhutai lakosok szállítottak el. Az újhutai mesterek nevei szlovák, lengyel és német származásra utalnak.

.

Répáshután az üzemet 1790-ben a Nógrád megyei származású üvegmester, Stuller János építette. Közelében gyorsfolyású patakok voltak, amelyeknek vízi energiáját felhasználva helyben épített törőmalomban lehetett az alapanyagokat feldolgozni. A hutától kis távolságra, a Gyertyán - völgyben könnyen hozzáférhető és kibányászható nyersanyag-lelőhelyek voltak. Répás 1766-1776 között már lakott település volt. Szlovák erdőmunkások éltek itt, akik a Fazola-féle vasgyár építéséhez szükséges fát termelték ki.

.

A negyedik üveghuta a gyertyán - völgyi volt, melynek alapítója 1834-ben Schir József volt. Az itteni üveggyártás a bükki üvegipar történetében már a gyáripari jellegű termék előállítását képviselte. A bérmunkások alkalmazása, gőzgépek üzemeltetése, valamint a kereskedelmi tőketermelésben való részvétel a bükki üveggyártás történetében legmagasabb szintű termék-előállításhoz vezetett és 1896-ig tartott.

.

Emlékét a még ma is meglévő temető őrzi. 2000 évtől kezdődően a Magyar Millennium Kormánybiztos Hivatala támogatásával és a települések összefogásával feltárásra, rekonstruálásra, tájékoztató táblák elhelyezésére és információs anyagok megjelentetésére került sor.


Felhasználónév:
Jelszó:A honlap az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 
hirdetés szolgáltatók honlaptérkép