Nagykontrasztú változat

Helyi hírek    Közérdekű információk    Választás 2024.    Helyi pályázatok

RÉPÁSHUTA KITŰNŐ TANULÓI KISGARAMBAN (HRONYEC) TÁBOROZTAK


A répáshutai iskolásaink 12 tanulója idén is részt vehetett a felvidéki Kisgaramban (Hronec), az Erdei iskolában. (©kola v prírode- Poznaj svoje korene)

"Ebben az évben az 1. turnusban juthattunk el a táborba, így a tanév legelső hetét ott töltöttük gyönyörű környezetben, csuda szép időben. A bükkszentkereszti tanulókon kívül Békéscsabáról, Tótkomlósról és Dabasról jöttek gyerekek. A hosszú út után megérkeztünk a tábor helyszínére. Az első nap estéjén elfoglaltuk a szállást, és megismerkedhettünk a többi táborlakóval. A következő napon kezdődött a tanítás. A diákokat 4 csoportra osztották, és 4 szlovákiai tanárral változatosan, napi öt órában, játékosan tanulhattuk, gyakorolhattuk a szlovák nyelvet. Az idei hetünk témája Szlovákia volt, legjeivel, ételeivel, dalaival, hagyományaival és sok más érdekes ismerettel. Az órákon szlovák dalokat énekeltünk, beszélgettünk Szlovákia legismertebb helyeiről, és megnéztük ezeket a térképen is. Minden délután animátorok tartottak nekünk érdekes foglalkozásokat. Kipróbálhattuk a falmászást, a lövészetet, a bungee runt, az íjászatot és a vívást. Ezek mellett volt kötélpálya, sütögetés, sport, vetélkedő, szókereső a réten, és lovagok tartottak érdekes bemutatót. Ellátogattunk Habakukyba, a mesebeli országba, ahol házikók vártak bennünket, melyek Pavol Dobąinsky, szlovák mesegyűjtő történeteihez készültek. Esténként felolvastuk az aznap megírt naplóinkat, és különböző táncokat tanulhattunk meg. Minden nap Szlovákia legtipikusabb ételeit főzték nekünk. Nem maradhatott így ki az étlapról a „parené buchty” és a „knedle” sem. Pénteken következett a szomorú búcsúzkodás napja a tanárainktól. Este a mi lányaink kapták meg a legszebb szobáért járó díjat, és a legjobb teszteket is a mi tanulóink írták (a legjobbat az egész táborban név szerint Lénárt Réka, a második legjobbat Erdős Léna). Utána általunk választott zenékre táncolhattunk és búcsúzhattunk el a táborban résztvevőktől. Szombaton volt a magas-tátrai kirándulás, ahol nagyon szép időben lanovkázhattunk, és körbejártuk a Csorba-tavat. Utána elmentünk Besztercebányára, ahol a ferde toronyból csodálhattuk a gyönyörű várost és tájat, ahol éppen hatalmas vásár volt (Radvanský jarmok), így finomságokat, kézműves termékeket, ajándékokat vehettünk. A nagyszínpadon folklórműsort láthattunk, mexikói, salgótarjáni, lett, finn fellépőkkel. Vasárnap nagy szomorúságunkra elhagytuk a tábort. Nagyon ajánljuk ezt a tábort minden iskolatársunknak, azoknak is, akik még nem voltak. Sokat tanultunk szlovákul, gyarapodott a szókincsünk, barátokat szereztünk és rengeteg új élményben volt részünk. Köszönjük a szervezést a Magyarországi Szlovákok Szövetségének, az élményeket az animátoroknak, a pedagógusok munkáját, és hogy ilyen gazdag programban vehettünk részt.  Községeink Polgármesteri Hivatalainak pedig köszönjük az utaztatást."

                                                                         Erdős Léna, Lénárt RékaFelhasználónév:
Jelszó:A honlap az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 
hirdetés szolgáltatók honlaptérkép